MONTAGETIP VAN EMRE: SEPTEMBER 2022

07-09-2022

Onze Uitvoerder Emre Bozoglu ondersteunt installateurs en lichtexperts bij de montage van DATALUX-lichtlijnen. Op basis van zijn rijke ervaring geeft hij iedere maand een handige tip.
Deze keer: hartje zomer snakt iedereen wel naar een beetje verkoeling. Daarom tips bij het monteren van lijnverlichting in vrieshuizen!

Om maar een open deur in te trappen: “monteer je lijnverlichting altijd voorafgaand aan de in bedrijfstelling van het vrieshuis. Anders moet je wel een hele dikke jas aan tijdens het monteren!”, aldus Emre met een grote glimlach op z’n gezicht. Het blijkt overigens in enkele gevallen nodig te zijn om met ruim minus 30 graden Celsius te werken. Zo hebben we onlangs bij een vriescel op Urk een defecte lamp vervangen. “De reachtruck chauffeur was te hoog gegaan en had een van de lampen in het DATALUX systeem beschadigd. Anders een eenvoudig klusje, maar hier moest ons team toch wel even de nodige voorzorgsmaatregelen treffen. Een dikke jas, goede handschoenen en een flinke muts heb je standaard niet bij je in augustus”. Natuurlijk plaats je de lijnverlichting tijdens de nieuwbouw of renovatie van de vriescellen. “Ook daar heb ik een paar handige tips voor”, aldus Emre. “

Gebruik het DATALUX.LT systeem waarbij de drivers buiten de vriesruimte geplaatst kunnen worden. Hiermee hoef je bij het ophangen van de lampen geen rekening te houden met de uitblaas van de vriezers. Daar kan het namelijk nog vele malen kouder worden dan de gemiddelde vriesceltemperatuur. Controleer ook met mijn collega’s bij Sales Engineering de kwaliteit van de te gebruiken ophangmaterialen. Sommige fruitsoorten dampen bepaalde gassen uit waar niet iedere metaalsoort tegen bestand is. LUMINAID heeft daarvoor diverse oplossingen”. De derde tip betreft de noodverlichting: zeer belangrijk in een gevaarlijke ruimte zoals een vriescel. Maak gebruik van de DCEM30DX noodverlichtingsunits. Deze kun je buiten de ruimte plaatsen en zorgen ervoor dat de geplaatste armaturen als noodverlichtingsunits werken in geval van stroomuitval.