MONTAGEBLUNDER VAN EMRE: FEBRUARI 2023

15-02-2023

Onze Uitvoerder Emre Bozoglu ondersteunt installateurs en lichtexperts bij de montage van DATALUX-lichtlijnen. Op basis van zijn rijke ervaring geeft hij handige tips over de montage en installatie. Nu één keer een blunder!

Ondanks al zijn ervaringen is het voorgekomen dat Emre de lichtlijnen verkeerd ophing. Zoals vaak in nieuwbouwprojecten worden lichtlijnen geplaatst voordat er voeding aanwezig is. Normaal geen punt, want de Luminaid montageteams hebben mobiele accu-units bij de hand om iedere lichtlijn zonder bouwstroom even kort te testen. Maar héél soms gaat dat mis. Zowel DATALUX LT als AC lichtlijnen zijn ook verkrijgbaar in een diffuse behuizing. Dit wordt gebruikt op lage hoogten of bijvoorbeeld in spuitcabines.

Door de diffuse behuizing is het echter niet direct te zien wat de bovenkant of onderkant is van het ronde armatuur. “En daar is het dus een keer misgegaan”, aldus Emre. “Bij een groot werk in het midden van het land maakte ons montageteam snel meters bij het hangen van nieuwe DATALUX-verlichting in een magazijn met lage stellingen. We besloten pas na het ophangen de lijnen te testen. Niet zo handig, want we waren vergeten goed op de locatie van de artikelstikker te letten. En ja hoor; bij het testen bleken de lijnen fraai naar boven te stralen. Dat zag er leuk uit, maar het beoogde lichtniveau op het werkniveau werd natuurlijk niet behaald. Gelukkig is ons systeem erg eenvoudig aan te passen en in mum van tijd was één en ander in orde gebracht.

Dus mijn tip voor deze maand: gebruikt u onze armaturen met diffuse behuizing: let op de artikelstikker. Die dient aan de bovenzijde te zitten. De handleiding is hierop natuurlijk wel direct aangepast”.