Innovatieblog van Joost 08/22

augustus 2022

15-08-2022

Onze Product Architect Joost houdt zich bezig met productinnovaties bij LUMINAID en vertelt jullie in zijn blog graag meer over waar hij allemaal mee bezig is op het gebied van productontwikkeling. Op dit moment zijn Joost en zijn R&D collega’s bezig met de ontwikkeling van ons nieuwe lichtlijnplatform NEXTGEN. Deze nieuwe lichtlijn levert meer licht per meter, is volledig circulair en kent nog meer toepassingsmogelijkheden. Joost vertelt jullie graag over zijn dagelijkse uitdagingen!

Waar sta je nu met de ontwikkeling van Next Gen?
Het ontwerpen van een product is een iteratief proces. We gaan per onderdeel van analyse / idee fase naar concept fase en dan naar de materialisatie fase. We hebben voor elk onderdeel van het Next Gen armatuur nu een concept en zijn voor elk onderdeel nu de volgende iteratieslag aan het maken. Over de komende weken / maanden willen we deze onderdelen stuk voor stuk gereed maken voor productie, dit noemen we de materialisatie fase. Hierbij kom je steeds nieuwe uitdagingen tegen om het product wat je hebt geschetst maakbaar te maken.

Je kiest op basis van de gewenste mechanische eigenschappen en productie aantallen een materiaal en productiemethode die daar het beste op aansluit. Vervolgens pas je het ontwerp hierop aan en bij al deze stappen houd je constant de kwaliteit, klantwensen, circulariteit, maakbaarheid en kostprijs in je achterhoofd. We zijn nu bijvoorbeeld aan het onderzoeken of alle kunststof onderdelen uit gerecycled nylon gemaakt kunnen worden.

Kun je een specifieke hobbel noemen waar je afgelopen maand druk mee geweest bent? En hoe heb je die weten te overwinnen?
De afgelopen maand zijn we druk bezig geweest met de inpassing van de connectoren in het armatuur. Deze wilden we met behulp van een klikvinger in een houder borgen. Dit zou ideaal zijn om de assemblage te optimaliseren. De eenvoud in assemblage is iets waar wij in blijven innoveren. Niet alleen omdat wij lokaal in Nederland assembleren maar ook vanwege de repareerbaarheid en daarmee circulariteit.

Helaas was deze klikverbinding niet sterk genoeg en kunnen we daarmee de kwaliteit niet garanderen. Het groter / dikker / sterker maken van deze klikvinger werkte helaas de functie alleen maar tegen; de assemblage werd hierdoor erg lastig. We hebben daarom dit concept volledig aan de kant geschoven en gaan nu terug naar de tekentafel om een nieuwe manier te vinden om de connectoren te borgen.

Wat is je verwachting voor de komende maand. Waar wil je over ongeveer 4 weken staan?
Komende week gaan we proberen ons ontwerp te valideren door een sneak preview aan een aantal klanten voor te leggen tijdens een lunch om er hierdoor achter te komen of we op de goede weg zitten, alle input is namelijk welkom. Daarnaast zal het ontwerp van het aluminium profiel nog 1 keer nagekeken worden voordat we daarvoor de gereedschappen gaan maken en worden de eerste inkoop onderdelen komende maand besteld. Volgende maand hoor je van me hoe het is afgelopen met de borging van de connectoren.