Innovatieblog van Joost 02/23

februari 2023

20-02-2023

Onze Product Architect Joost houdt zich bezig met productinnovaties bij Luminaid en vertelt jullie in zijn blog graag meer over waar hij allemaal mee bezig is op het gebied van productontwikkeling en zijn dagelijkse uitdagingen!

Waar sta je nu met de ontwikkeling van Next Gen?
We zijn vooral bezig geweest met het technisch uitwerken van de onderdelen van de verschillende ‘TRONICS’. Dit zijn modules die men tussen de lichtlijn kan monteren. Bijvoorbeeld met een bewegingsmelder of noodverlichting. De onderdelen hiervan zijn nu uitgetekend en opgestuurd naar onze productie partner die de kunststof onderdelen hiervoor gaat spuitgieten. Momenteel zijn ze daar al begonnen met het maken van de matrijzen (mallen) en hopen we over een aantal weken de eerste onderdelen hiervan in gerecycled kunststof te kunnen ontvangen.

Ondertussen is Erwin bezig met het nameten van alle Next Gen armaturen. We hebben een meetapparaat (integrating sphere) waarmee we zelf de lumen output van een armatuur kunnen meten. Dit is een enorme bol met een diameter van ongeveer 1.5 meter met een super reflecterende coating aan de binnenkant en een lichtmeter. Al het licht wat hierin aangaat wordt gereflecteerd via de wand en komt bij de lichtmeter uit. Hoewel dit een grote bol is past hier nog steeds geen armatuur van meer dan 3 meter in dus maakt Erwin van alle types een test sample met 3 stukken van ongeveer 1,2 meter en deze passen er dan net in. Daarmee kunnen we de prestaties van de armaturen nog eens nameten en zijn we onderzoek aan het doen voor nog efficiëntere oplossingen in de toekomst. Ik blijf erover verbaasd hoe snel dit gaat. Toen ik bijna 10 jaar geleden bij Luminaid begon, kregen we met moeite 100 lumen per Watt uit een armatuur en nu zitten we rond de 160 lm/W.

Sinds deze week hebben we trouwens een stagiair erbij in ons R&D team. Hij gaat voor zijn afstudeerscriptie onderzoek doen naar PIR bewegingsmelders. Als hier iets moois uitkomt kunnen we dit ook toepassen in het Next Gen platform.

Kun je een specifieke hobbel noemen waar je afgelopen maand druk mee geweest bent? En hoe heb je die weten te overwinnen?
Het was vooral een uitdaging om de tekeningen voor de onderdelen van de TRONICS op tijd bij de producent te krijgen. Er is best wat tijd gaan zitten in ons nieuwjaarsevent waar we ons Next Gen platform hebben gepresenteerd waarna we meteen terug aan het werk gingen om de tekeningen op tijd bij onze leverancier te krijgen. Ik ben in deze tijd ook nog even getrouwd en op huwelijksreis gegaan dus dan blijft er ineens wat minder tijd over. Na een fijne vakantie was het dus gelijk wat avondjes doorwerken maar het is gelukt.

Wat is je verwachting voor de komende maand. Waar wil je over ongeveer 4 weken staan?
In de komende maand verwacht ik de volgende iteratie aan connectoren binnen te krijgen van onze kunststof leverancier. Hierbij zijn wat aanpassingen doorgevoerd om de kwaliteit te verbeteren en deze hebben door de feestdagen wat vertraging opgelopen. Nu dit allemaal achter de rug is, zijn deze wijzigingen doorgevoerd en kunnen we deze binnenkort testen. Het is verder nog steeds veel vastleggen en overbrengen naar productie / assemblage, en dat zal de komende tijd nog wel even zo doorlopen.