Hoe zit het ook al weer? DATALUX en Dali sturing

Intelligente DATALUX lichtlijnsystemen

24-10-2018

Armaturen van conventionele industriële lijnverlichting maken vaak gebruik van sturingsprotocollen zoals Dali en KNX. Het betreft een gebruiksvriendelijke toepassing waarmee de gebruiker uitgebreide mogelijkheden heeft zoals daglichtregelingen en het kunnen dimmen van verlichting. Ook DATALUX lichtlijnsystemen zijn hiervoor geschikt, maar daarvoor is geen speciaal sturingsprotocol voor nodig.

Dali systemen worden meestal centraal aangestuurd met een Dali bus. Deze bus vormt de interface tussen de gebruiker en de diverse sturingsmogelijkheden van de aangesloten armaturen. DATALUX lichtlijnen zijn gebouwd rondom het concept van continue licht. Iedere lijn waarin een aantal DATALUX armaturen zijn gekoppeld fungeert als 1 systeem. Sturing per armatuur, al dan niet met Dali of een ander sturing protocol, is dan ook niet nodig en gewenst. Daarom fabrikant LUMINAID ervoor kiest DATALUX armaturen niet te voorzien van het Dali protocol. Die worden namelijk per armatuur toegepast, iets wat dus bij DATALUX niet nodig is. Wél kan ieder DATALUX lichtlijnsysteem intelligent worden aangestuurd middels de standaard aanwezige traploze 0-10 V sturing. Ook zijn onze systemen moeiteloos aan te sluiten op Dali of KNX systemen. Wanneer de intelligente PIR tronics worden toegepast wordt zelfs een zelfsturend systeem gerealiseerd waarbij delen van de lijn, maar ook delen van het gehele lichtlijnsysteem, kunnen worden afgeschakeld of (tijdelijk) worden gedimd.

 

Vaak wordt dit eenvoudig met een centrale Dali of KNX bus gekoppeld, die is voorzien van een 0-10V uitgang en ook andere verlichting zoals de kantoren aanstuurt. De lichtexperts van LUMINAID adviseren u graag over de ruime toepassingsmogelijkheden. Meer weten? Neem contact met ons op viawww.luminaid.eu/contact