Interview FOOD locaties Nederland

Interview met Dennis Gieselaar

07-12-2020

LUMINAID: dé verlichtingsspecialist voor voedselverwerkende industrie
LUMINAID is een jong, snel groeiend bedrijf dat circulaire verlichtingssystemen ontwikkelt en produceert.
Al vanaf de start in 2012 lag de focus op het ontwerpen van hoogwaardige industriële verlichting, met de
voedselverwerkende industrie als een kernaandachtsgebied. Optimale belichting op de werkplekken, het
welzijn van de medewerkers en de strikte veiligheidseisen in deze branche komen samen in de lijnverlichting
van LUMINAID. In relatief korte tijd verwierf het bedrijf een bijzondere positie in de voedselverwerkende
industrie. En is met nieuwe technologieën hard op weg een van de marktleiders te worden in deze sector.

LUMINAID heeft inmiddels een indrukwekkende klantenkring opgebouwd binnen Europa. Steeds meer groente-, aardappel- en vleesverwerkingsbedrijven worden verlicht door LUMINAID armaturen. Ook bij kaasproducenten,
vlees vervangende productiebedrijven en in koelen vrieshuizen groeit de vraag naar LUMINAID verlichting.

Prettig licht, fitte medewerkers
“Wij geloven erin dat je met het juiste licht de werkplek beter, veiliger en prettiger kunt maken”, vertelt directeur Dennis Gieselaar. “Onze lampen zijn 3 meter lang en kunnen aan elkaar gekoppeld worden. Daardoor ontstaan lange, dunne lichtlijnen, die voor een heel gelijkmatige en prettige lichtverdeling zorgen. Te vergelijken met de koepel van hemellicht, zoals mensen dat buiten ervaren. Zo creëren wij in werkomgevingen een heel natuurlijk licht, waar medewerkers zich prettig en fit bij voelen.” Trots vertelt hij over een lopend project bij een productiebedrijf voor babypoedermelk verpakkingen. De bestaande verlichting wordt daar vervangen door LUMINAID armaturen. “De medewerkers willen alleen nog maar werken op de plekken waar onze verlichting hangt. Nu komen ze er pas achter wat een goede belichting doet voor een productieproces, in vergelijking met die oude tl-buizen. Dit soort verhalen krijgen wij vaak terug van onze eindgebruikers. Prachtig toch?” 

Perfecte armaturen voor voedselindustrie
De verlichtingsarmaturen van LUMINAID dragen niet alleen bij aan het welzijn van de medewerkers, maar ze voldoen ook aan alle hoge eisen rondom voedselveiligheid. Uiteraard zijn de LUMINAID armaturen waterdicht en slagvast. Ze bevatten geen gevaarlijke componenten zoals glas. Mocht er onverhoopt iets kapot gaan in de verlichting, dan is er geen risico dat onderdelen in het voedselverwerkingsproces terecht komen.

De armaturen zijn vervaardigd van polycarbonaat, een materiaal waar stof zich niet aan hecht. Door de ronde vormen zijn de armaturen eenvoudig te reinigen. Ook zijn ze bestand tegen zeer lage temperaturen voor de toepassing in koel- en vrieshuizen.

Uit alles blijkt dat het LUMINAID R&D team in haar ontwerpen tot in de kleinste details meedenkt met de voedselindustrie. Kleurherkenning is in deze branche vaak heel belangrijk. Gieselaar noemt het voorbeeld van een lopende band bij een aardappelverwerker, waar aardappels met een verkeerde kleur eruit gesorteerd worden. Bij zo’n proces is het juiste licht van essentieel belang.

Focus en aandacht
Tijd en aandacht is een ander belangrijk aspect in de aanpak van LUMINAID. “Wij nemen echt de tijd om bij nieuwbouw of renovatie uitgebreid alle facetten van een lichtplan door te nemen met de opdrachtgever”, vertelt Dennis Gieselaar. “Wij snappen wat er bij onze eindgebruikers in de voedselverwerkende industrie gebeurt. We
denken mee en adviseren over de best mogelijke oplossingen. Er komt zoveel meer bij kijken dan alleen het ophangen van een paar lampen. Wij werken samen met montagebedrijven die gewend zijn om in de voedselindustrie te werken. Zij kennen die voedselveilig ingerichte omgeving en de strenge veiligheidseisen waaraan moet worden voldaan. Het vervangen van bestaande, verouderde verlichting kan op zo’n wijze gebeuren dat het voedselverwerkingsproces er nagenoeg geen last van ondervindt.”

Duurzaamheid als uitgangspunt
De LUMINAID verlichtingssystemen zijn niet alleen extreem energiezuinig, maar zijn ook volledig circulair. Als de led lichtbronnen in het armatuur na de eerste gebruiksfase verouderd zijn, gaan ze terug naar LUMINAID. Daar worden de lampen opgewaardeerd met nieuwe technologie en kunnen opnieuw gebruikt worden. “Met deze werkwijze veroorzaken wij geen afvalstroom en gaan materialen heel lang mee. Dat is voor ons de kern
van duurzaamheid” aldus een bevlogen directeur. Ook de pallets en verpakkingen die LUMINAID gebruikt zijn van gerecycled materiaal en worden telkens hergebruikt. “In al onze processtappen is duurzaamheid het uitgangspunt. Binnen ons team leeft dat echt. Iedereen heeft diezelfde mindset en dat maakt ons werk nog leuker!”

Groeiverlichting voor glastuinbouw
LUMINAID ontwerpt ook verlichting voor de glastuinbouw. Met een full spectrum groeiverlichtings-armatuur wordt zonlicht nagebootst. Telers kunnen hiermee hun productie opschroeven, omdat de teelt van groente en fruit ook in de wintermaanden door kan gaan. In de toekomst zullen steeds meer kassen met deze witte full spectrum verlichting gaan werken. Met als bijkomend voordeel dat de kassen niet meer die indringende rode of oranje gloed uitstralen. Beter voor kasmedewerkers en omwonenden.

Toekomst met gesloten teelten
“De voedselindustrie maakt een grote transformatie door”, vertelt Gieselaar. “Om iedereen te kunnen blijven voeden is een bepaalde mate van industrialisatie onvermijdelijk. Eén van de duurzame manieren om dat in de toekomst te doen is met gesloten teelten. De invloed van buitenaf is dan nihil: geen zonlicht, geen buitenlucht, geen ziektes, geen bestrijdingsmiddelen. Wij werken momenteel aan een verlichtingstechnologie waarmee we deze gesloten teelt heel efficiënt kunnen belichten. Met een ongekende gelijkmatigheid van licht op het teeltoppervlak. We testen dat nu uit in een lab omgeving, in samenwerking met partijen uit de glastuinbouw. Medio 2021 gaan we onze bevindingen presenteren. Ik verwacht dat deze gesloten teelt een enorme vlucht gaat nemen. En dat LUMINAID binnen vijf jaar één van de belangrijkste leveranciers is voor deze speciale verlichtingstechnologie.”