FLORALUX nieuwsbrief 28/4/2020

LUMINAID nieuwsbrief FLORALUX 3.

28-04-2020

LUMINAID NIEUWSBRIEF

Wordt een gestapelde teelt de “next step” voor de aardbeisector?
Een efficiënter gebruik van bedrijfsmiddelen is de snelste weg om tot een een duurzame glastuinbouwsector te komen. Het interregionaal samenwerkingsverband GLITCH ondersteunt de glastuinbouwsector bij het ontwikkelen en implementeren van energie-efficiënte en klimaat-neutrale technieken. Dat doen ze met diverse thema’s rond energiegebruik in de teelt van tomaat, sla, komkommer, aardbei en paprika.

 

Voor de aardbeienteelt wordt concreet onderzoek gedaan naar een zogenaamde meerlagen teelt. In de kas bij Proefcentrum Hoogstraten zijn vier teeltlagen boven elkaar geplaatst. Tussen de rijen goten is buisrail gelegd om met karren de gewasverzorging en de oogst te kunnen uitvoeren. Om de schaduwwerking van teeltgoten op de onderliggende lagen op te heffen zijn de drie onderste lagen in het systeem voorzien van FLORALUX groeiverlichting die per teeltgoot ruimt μmol/m².s op gewasniveau geeft. De levering van dit verlichtingsysteem is in de nauwe samenwerking met FLORALUX-leverancier VEZALUX tot stand gekomen. Via het GLITCH-project worden test uitgevoerd om in de verschillende lagen de juiste lichtintensiteit via de dimfunctie van de FLORALUX-lichtlijnen in te stellen. Het doel is om op elke laag hetzelfde te produceren als op de bovenste laag, teneinde de productie tot vier keer de productie per vierkante meter te verhogen. Dit zonder kwaliteitsverliezen, daling van de vruchtmaat of verlating in de oogst.

 

Voorjaarsteelt gestart
Op 28 januari 2020 werd de verse voorjaarsteelt opgeplant en is de eerste teeltproef gestart. Vanaf 22 april is de pluk gestart. Ook dat geschiedde niet zonder uitdagingen: Hierbij werd gebruik gemaakt van hoogwerkers: een nieuwe toepassing bij de aardbeienpluk. Benieuwd naar de testresultaten, of nieuwsgierig naar de mogelijkheden van FLORALUX voor uw teelt? neem contact met ons op en we helpen u graag verder!