De jaarlijkse aardbeiendag 2020

DE RECAP VAN LUMINAID AARDBEIENDAG 2020

17-01-2020

Op 8 januari vond in Den Bosch de jaarlijkse Aardbeiendag plaats. Op dit congres kwamen telers, toeleveranciers, afnemers en brancheorganisaties bij elkaar om kennis te maken, kennis te vergaren en uiteraard te netwerken. Ook LUMINAID was van de partij als sponsor van dit inspirerend evenement. Op deze dag werd duidelijk dat de Nederlandse en Vlaamse aardbeisector aan de vooravond van een grote transitie staat. Vanuit afnemers ontstaat een snelgroeiende vraag naar continuïteit van verse, smaakvolle aardbeien. Veel telers overwegen dan ook om vanuit een doorteelt een additionele teelt aan de bedrijfsvoering toe te voegen. Hiermee wordt een smaakvolle winteraardbei uit de lage landen een algemeen beschikbaar product voor de retailer.

Directeur Dennis Gieselaar van LUMINAID: “Gesprekken op de Aardbeiendag leert ons dat veel telers serieus overwegen om naast de doorteelt een additionele teelt toe te voegen. We bespeuren echter ook nog veel vragen over een exploitatiemodel wat daarbij hoort. We hebben veel vragen gekregen over timing, rasgebruik, type verlichting etc.”. Dat het uiteindelijk gaat om de vraag hoeveel additionele kilogrammen uit een extra winterteelt behaald kunnen worden is natuurlijk helder, maar het antwoord niet eenvoudig. Samen met diverse marktpartijen heeft LUMINAID een financieel model gemaakt waarmee inzichtelijk gemaakt wordt hoe een dergelijk exploitatie eruit kan zien. “We zijn nu met diverse telers in gesprek om dit model te verfijnen om zo een eenduidig inzicht in de mogelijkheden van een belichte teelt te verkrijgen” aldus Gieselaar. Voorts heeft LUMINAID een aantal nieuwe armaturen ontwikkeld, specifiek voor de aardbeien- en bramenteelt.

Het nieuwe FLORALUX HP armatuur levert tot wel 360 µmol/m2/s, terwijl het geïnstalleerd vermogen onder de 350 kW per hectare blijft. “Hiermee heeft de teler dus het juiste lichtniveau, met het juiste spectrum, tegen de laagste operationele lasten op dit moment beschikbaar in de markt, aldus Frank Dings, Technisch Directeur bij LUMINAID. FLORALUX is in combinatie met diverse rassen daarmee uitermate geschikt voor de winterteelt.

Wilt u meer informatie over het financieel model van een belichte winterteelt: neem contact met ons op en we komen graag langs!