Achtergrond: de levensduur van LED lichtbronnen

Het verschil tussen berekende- en verwachte levensduur van lichtbronnen uitgelegd

18-07-2019

Sinds LED technologie in een rap tempo traditionele lichtbronnen vervangt, geven veel fabrikanten hoog op over de te verwachte levensduur van LED lampen. Logisch: LED lichtbronnen slijten amper, en mits in een goed armatuur ingebouwd, zijn beperkt onderhevig aan slijtage door externe factoren. Het is voor gebruikers echter lastig om zonder achtergrondkennis appels met peren te vergelijken wanneer het gaat om het kwantificeren van de verwachte levensduur van lichtbronnen. Daarom kunnen professionele verlichtingsfabrikanten gebruik maken van standaard normen die wereldwijd worden toegepast.

De belangrijkste norm is de TM-21. Deze Amerikaanse norm schrijft voor hoe de LED lichtbron gemeten en getest dient te worden (LM 80) en hoe het led-armatuur licht-technisch en elektrisch gemeten dient te worden (LM 79). De TM-21 maakt het daarmee mogelijk om lichtbronnen van diverse fabrikanten onderling te vergelijken. Van belang daarbij is dat het TM-21 protocol voorschrijft dat de led-armaturen minimaal 6.000 uur getest worden en dat de resultaten uit de test met een factor 6 geëxtrapoleerd worden. Niet meer en niet minder!

Dat betekent dat dat wanneer een LED lichtbron één jaar getest wordt conform de TM-21 norm, zijnde 8.760 uren, de fabrikant mag publiceren dat deze minimaal 52.500 (6 x 8.760) branduren meegaat. Wil een fabrikant waardes afgegeven die langer zijn dan deze 52.600 branduren, dan dienen de voorafgaande praktijktests van de lichtbronnen conform de LM79 ook langer te duren. Voor de meeste producenten van lichtbronnen is dit geen optie. Lang testen betekent immers dat je tot die tijd geen LM80 waarde van de lichtbron op kunt geven en vertraagd de weg naar de markt. Meestal is 6.000 uur of 8.750 uur de norm. De Samsung lichtbronnen die LUMINAID gebruikt in haar DATALUX-armaturen worden minimaal 9.000 uren getest. De lichtbronnen voor de hoge lumen output DATALUX-armaturen (type 08k0 en 12k0) zijn zelfs 12.000 uren getest. Dat stelt LUMINAID in staat om een LM80 af te geven tot respectievelijk 54.000 en 72.000 uren. Lichtbronnen met hogere waardes zijn praktisch niet te vinden in de markt, omdat geen enkele lichtbron-fabrikant langer test dan deze 12.000 uren. LM80 waardes die hoger dan 72.000 uren liggen dienen dan ook altijd kritisch te worden beoordeeld.

Deze statistische discussie zegt overigens niet dat de led-lamp niet lang mee gaan. Het betreft immers een statistische inschatting tegen een vooraf opgestelde norm. Je mag verwachten dat de lamp nog veel langer mee gaat. Er bestaat dus een verschil tussen een berekende levensduur en een verwachte levensduur. Het is realistisch te verwachten dat DATALUX-armaturen ruim 100.000 uren meegaan of zelfs nog langer. Echter, deze waardes conform de LM80 of L/B waardes publiceren is niet mogelijk.

Wilt u meer weten, neem gerust contact met ons op. www.luminaid.eu